- Ana Sayfa
- Önemli Bilgiler
Önemli Bilgiler
Dinlenip yeni güne dinç bir şekilde aşlayabilmek için iyi bir uyku şarttır. Bunun için de doğru yatak seçimi çok önemlidir.
Yatak, dinlenmek ya da uyumak için kullanılan, çoğunlukla sünger ve türevlerinden imal edilen bir üründür. Mümkün olduğunca büyük bir yatak almaya özen gösterin. Küçük yataklar uyku kalitesini düşürebilir. Yatak boyutları kişinin boyundan en az 20 cm fazla ve eni en az 95 cm olmalıdır. Yatak yüzeyi omurganızı dik tutacak şekilde olmalı ve vücudunuzun her noktasını desteklemedir.
Şilte satın alırken, giydirme ray sistemi olup olmadığını sorun. Bunun yanı sıra, ray sisteminin kaç adet olduğunu, hangi dolgu malzemesinin kullanıldığını ve şilteyi kaplayan kumaşın malzemesinin ne olduğunu öğrenin.
Yatağın geniş dokulu, gözenekli ve sıkı dokunmuş olmasına dikkat edin. Yatağın sert, orta sert veya yumuşak oluşu, tamamen sizin rahatınızla alakalıdır. Yatak seçerken 3 tip yatak olduğunu göz önünde bulundurun; yaysız yataklar, yaylı yataklar ve ahşap iskeletli yataklar. Yaysız yataklar, sert şilteler için uygundur. Yaylı yatakların yayları yanlarda toplandığından orta sertlikte ve yumuşak şilteler için idealdir.
Yatağınızın tarzına karar verdikten sonra, rahat olup olmadığına dikkat edin. Yatak rahat değilse, tüm hayatınız etkilenir. Uykusuz kalırsınız, ağrı çekersiniz, stresli olursunuz. Bu sebeple, rahat olmayan bir yatağı, sadece güzel olduğu için tercih etmeyin.
Yatağın dayanıklılığı da önemli bir faktördür. Satın alacağınız yatağın kaliteli olması, ilerleyen zamanlarda tekrar masrafa girmenizi önler.
Yatak odanızın ihtiyaçlarını da göz önünde bulundurun. Odanızın şekli, büyüklüğü gibi faktörler yatak alırken dikkat etmeniz gereken en önemli hususlardandır. Odanız küçükse, büyük bir yatak, yaşam alanınızı daraltır ve karmaşa yaratır.
Tıbbi rahatsızlıklarınız varsa, bu rahatsızlıklara uygun yataklar seçin. İskelet sistemi ile ilgili rahatsızlığınız varsa, özel tasarlanmış yataklara yönelin. Reflü, horlama gibi rahatsızlıklar için de özel yastıklar satılmaktadır.
Nelere dikkat edilmeli?
- Uyurken omurga doğal S şeklini korur. Doğru bir yatak öncelikle vücudun S şeklini korumalıdır.
- İyi bir yatak baş, sırt, bel, boyun ve diz bölgelerini desteklemelidir.
- Yatağınızın fazla sert olmamasına dikkat etmelisiniz. Sert yataklar vücudunuzla yatak arasında boşluklar oluşmasına neden olur.
- Yatağınız çok yumuşak olmamalıdır. Rahat gibi görünen yumuşak yataklar omurganız için uygun değildir. Vücudun gereken yerlerini desteklemez.
- Yataklarınız vücut ısınızı korumalıdır. Terlemeyi ve üşümeyi önlemek için yataklarınızın yazlık – kışlık kullanımlı olmasına özen gösterin.
- Vücut ağırlığınızı destekleyen yatakları tercih edin.
- Esnemiş, yer yer çökmüş yatakları kullanmayın.
Ortopedik yatak
Bozuk yatakta yatmak bir süre sonra bel, sırt ağrılarına neden olabilir. Bu ağrılar ilerleyen zamanlarda kalıcı sorunlara dönüşür. Böyle bir sorunla karşılaşmamak için, yatağınızı değiştirmelisiniz. Yeni yatak seçimde tercihinizi ortopedik yataklardan yana kullanmalısınız.
Yatak alırken, yatağın sertliği, yumuşaklığı ve rahatlığı hakkında yatağın üzerine uzanarak karar verin.
Yatağın içinde kullanılan malzeme, dışındaki kumaşın kalitesi, kullanılan yay sistemi oldukça önemlidir. Karar vermeden önce mutlaka satın almak istediğiniz yatak hakkında bu bilgileri edinin.
Yay sistemi sağlam bir yatak bile eğer üzerinde koruması yoksa, bir süre sonra vücudunuzda ağrı oluşmasına neden olacaktır. Bunu önlemek için, üst dolgu malzemesinin yaylarla temasını önlemek amacıyla, yatakla yay sistemi arasında koruyucu sert bir tabaka olmalıdır. Alacağınız yatakta bu tabakanın olmasına mutlaka dikkat edin. Bu malzemenin üzerinde de dolgu katmanları olmasına özen gösterin.
Çay için: Bitki çayları yatmadan önce gevşemenize yardımcı olur.
Kitap okuyun: Yoğun bir günün heyecanını yatıştırmak için favori kitabınızı elinize alın
İpadinizi uzak tutun: Teknoloji ürünü cihazlardan gelen mavi ışık gün içinde olanları düşünmenizi sağlar, bu sebepten dolayı uyumadan en az yarım saat önce bu cihazları kapatın.
Atıştırmalık birşeyler alın: Bal, süt ve fındık gibi atıştırmalıkların içerisinde olan bileşimler uykuyu tetikler.
Germe egzersizi yapın: Germe Ağrılarınızı azalttığı gibi aynı zamanda sizi sakinleştirerek uykuya hazırlar.
Meditasyon: Meditasyon zihninizi temizleyerek sizi uykuya meyilli hale getirir.
Işıktan sakının: Alarm, cadde lambası, elektronikler- bunların hepsi sizin derin bir uyku uyumanızı engeller. Işık kirliliğini engellemek için bir şeyler ile bunları örtün.
Sıcak bir duş alın: Duş kaslarınızın gevşemesine sebep olur, buda duşa kolay dalmanızı sağlar.
Egzersiz: Gün içinde egzersiz ile enerjinizi harcamak, akşam uykuya dalmanızı hızlandıracak
Akşam yemeğinizi erken yiyin: Yatağa dolu bir mide ile girmek, yatarken sizi rahatsız edecektir, akşam yemeğinizi erken saatlerde ve hafif bir şekilde yiyin
Şaraptan uzak durun: Gece yatmadan içilen içki huzursuz bir uyku uyumanızı sağlar.
Stresten uzak durun: Tedirgin ve kaygılı olmak sizi her zaman uyanık tutar, bütün gün ve gece boyunca stresten uzak durmanın yollarını bulun ve zihninizi temizleyin.
Huzur verici bir koku: Lavanta ve çay ağacı yağı huzur verici kokulardır. Yatağınıza ve saçınıza birkaç damla bu kokulardan damlatın.
Doğru ısıyı bulun: Sağlıklı bir uyku uyumak için en uygun sıcaklık 18-22 derece aralığıdır.
Yoga yapın: Germe egzersizlerinin yanı sıra yoğa çalışmaları aynı zamanda zihninizin de rahatlamasını sağlar.
Uyuklamayın: Dinlendirmeyen bir uyku sizi gün içinde uyuklamaya sevk eder, fakat bu sadece gece uykunuzun daha da kaçmasına sebep olur.
Yeni bir yatak alın: Ağrı ve acılar ile uyanıyorsanız, yatağınız yeteri kadar sizi dilendirmiyor olabilir ortalama 8 yılın üzerinde ise yatağınızı değiştirin.
Öğleden sonraki kahve molalrını bırakın: Kafein herkesi farklı etkiler fakat gece yatakta dönüp duruyorsanız öğlenden sonraki kahve keyfinizi bırakmanın zamanı gelmiş demektir.
Doğal reçeteler deneyin: Birçok insan kediotu ve melatonin gibi takviyelerin doğal, sağlıklı bir uyku için birebir olduğunu söyler.
Bir rutininiz olsun: Güzel bir uyku uyumak, bedeninizi ve ruhunuzu iyi bir gece uykusuna hazırlamak, dinlenip sakinleşmek için kendinize zaman ayırın. Uyku öncesi ritüeli yapmak için listeden birkaç şey seçin.